Україна припиняє набір молодших бакалаврів у вищі навчальні заклади

Відповідно до нового закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року”, який набуде чинності 27 грудня 2023 року, в Україні припиняється набір студентів на молодший бакалаврат з 2024 року. Молодший бакалавр визначався як “короткий цикл” вищої освіти і вимагав лише 120 кредитів, у порівнянні з 180–240 кредитами для отримання ступеня бакалавра.

Міністерство освіти та Освітній комітет Верховної Ради розпочали реформування системи вищої освіти, що передбачає ліквідацію певних освітніх рівнів. Молодший бакалавр став об’єктом реформ, оскільки його роль та значення в системі вищої освіти були обговорювані та критиковані.

У вступній кампанії 2024 року для абітурієнтів запроваджено новий Національний медичний тест (НМТ), який складатиметься з трьох обов’язкових предметів (українська мова, математика та історія України) та одного предмета на вибір (українська література або географія). Тест відбуватиметься протягом одного дня, розділений на дві частини з перервою, щоб забезпечити безпеку та комфорт абітурієнтів. Умови прийому до вищих навчальних закладів будуть оприлюднені в січні 2024 року.

 

Автор: Марічка Хижа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *