Соцопитування: 66,5% опитаних українців негативно оцінюють економічну ситуацію в країні

Київ. 27 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – 66,5% опитаних українців негативно оцінюють економічну ситуацію в країні, що відображає більш песимістичне ставлення громадян порівняно з довоєнним періодом, коли цей показник становив 60%.

Про це свідчать дані Загальнонаціонального соціологічного опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені І. Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 8 до 15 грудня 2023 року.

“Громадяни України досить скептично оцінюють економічну ситуацію в країні: у травні 2021 р., за вісім місяців до початку повномасштабної війни, 60% опитаних оцінювали її як “дуже погану” або “досить погану” (і лише 5% – як “добру” або “дуже добру”, а 32% – як “не погану і не добру”)… За даними опитування, що було проведене у грудні 2023 р., ці оцінки погіршилися (відповідно 66,5%, 3% і 27%)”, – йдеться в повідомленні Фонду “Демократичні ініціативи”, розміщеному на офіційному сайті в середу.

Соціологи зазначають, що, попри деяке поліпшення оцінок українців економічної ситуації в країні в лютому-березні 2023 р., коли було зафіксовано зниження негативних оцінок навіть порівняно з “довоєнним” періодом (55% дали негативну оцінку), нині ці показники приблизно відповідають довоєнним.

Під час соцдослідження опитано 2 019 респондентів віком від 18 років. Опитування методом face-to-face проводили у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях – тільки на тих територіях, які контролює уряд України і на яких не ведуться бойові дії).

Опитування проводили за стратифікованою багатоступеневою вибіркою. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводили опитування (за віком, статтю, типом поселення).

Джерело: https://dif.org.ua/article/pidsumki-2023-roku-gromadska-dumka-ukraintsiv