Нацстратегія доходів передбачає звуження "спрощенки"

Київ. 28 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національна стратегія доходів на 2024-2030 рр. передбачає реформування спрощеної системи оподаткування (ССО) зі звуженням сфери її застосування шляхом виключення юридичних осіб, запровадженням запобіжників для зменшення зловживань, підвищенням порогу реєстрації платників ПДВ і збільшенням ефективних ставок податків до рівня загального режиму.

Документ, схвалений урядом у середу й опублікований на сайті Мінфіну, передбачає об’єднання фізосіб-підприємців (ФОП) другої та третьої групи в одну групу у 2025-2027 рр., яка буде зобов’язана сплачувати податок з обсягу отриманого доходу на основі диференційованої шкали ставок.

“Ця шкала передбачатиме мінімальну ставку в розмірі 3% для торговельної діяльності та міститиме градацію ставок до 17% для низки послуг (з метою заохочення добровільного переходу на загальну систему оподаткування доходів фізичних осіб)”, – ідеться в Нацстратегії.

Шкала диференційованих ставок для окремих видів діяльності та послуг передбачатиме поступове їх підвищення протягом трьох років.

Згідно зі стратегією, в рамках реформи ССО протягом трирічного перехідного періоду ставки єдиного податку для юридичних осіб третьої групи поступово збільшуватимуться до рівня ставки податку на прибуток (18%), після чого юрособам буде заборонено перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Крім того, в рамках реформи ССО буде скорочено види діяльності, дозволені для участі в першій групі ФОПів, за рахунок виключення високомаржинальних видів бізнесу. Для таких фізосіб буде скасовано фіксований розмір податку і застосовано податок з фактично отриманого доходу. За умови відмови від РРО/ПРРО передбачається застосування в перехідному періоді максимальних ставок єдиного податку, передбачених для певного виду діяльності після закінчення перехідного періоду.

Щодо об’єднаної другої групи, то тут застосування РРО/ПРРО буде обов’язковим.

Зазначається, що для фермерських господарств (фізосіб), які залишаться в режимі четвертої групи ССО, оподатковувану базу буде розширено із запровадженням оподаткування землі на основі її масової оцінки.

Реформою буде скасовано винятки щодо можливості ведення госпдіяльності без обов’язку здійснювати облік і документально підтверджувати походження товарів, що перебувають у реалізації. Планується, що такий облік буде максимально спрощеним, але обов’язковим незалежно від організаційно-правової форми та/або виду діяльності платника податків.

Зазначається, що для початку реформи Держподатслужба (ДПС) має здійснити деякі заходи в рамках реформи податкового адміністрування в частині забезпечення конфіденційності та захисту даних у системах ДПС, зокрема, через перехід на аналітичну роботу зі знеособленими масивами даних (зокрема, інформації, отриманої від платників податків і податкових агентів) у 2024 році, що має відкрити податківцям доступ до інформації про банківські рахунки.

Своєю чергою, реформу ССО буде розпочато через рік після виконання вищезазначених пунктів реформи податкового адміністрування.