Продаж вінілових платівок у Британії досяг максимуму за 33 роки

Київ. 28 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Продаж вінілових платівок у Великій Британії у 2023 році за підсумками 16-го року поспіль зріс і оновив максимум із 1990 року, за оцінкою Британської асоціації виробників фонограм (BPI).

Від початку року в країні було продано 5,9 млн платівок, на 11,7% більше, ніж 2022 року. Минулого тижня – останнього перед різдвяними святами – продаж становив приблизно 500 тис., і це найкращий показник у 21-му столітті.

Лідером продажу у 2023 році став альбом “1989” американської співачки Тейлор Свіфт. Дві інші її платівки, “Speak Now” і “Midnights”, посіли відповідно четверте і восьме місце.

На другій сходинці розташувалася “Hackney Diamonds” легендарних Rolling Stones, що стала їхнім першим новим релізом з 2005 року. П’ятірку лідерів завершують “Did You Know There’s a Tunnel Under Ocean Blvd” Лани Дель Рей і альбом 1977 року “Rumours” класиків року Fleetwood Mac. “Rumours” входить до десятки лідерів уже вісім років поспіль.

Шосте місце за продажем на вінілових носіях посіла новинка британського гурту Blur “The Ballad of Darren”, а сьоме дісталося ще одному альбому зі списку найвидатніших платівок в історії – “The Dark Side of the Moon” гурту Pink Floyd, причому йдеться про запис концерту на стадіоні “Вемблі”, що відбувся 1974 року.

Тим часом продаж CD-дисків у році, що минає, становили майже 11 млн, аудіокасет – понад 100 тис. Найбільш продаваним диском став альбом “This Life” поп-гурту Take That, серед касет першу сходинку посідає 20-річна співачка Олівія Родріго з альбомом “Guts”.