Провідні інвестбанки прогнозують продовження спаду на ринку нерухомості КНР у 2024 р.

Київ. 28 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Спад у сфері житлового будівництва в Китаї триватиме 2024 року, вважають експерти 10 провідних світових інвестбанків, включно з Goldman Sachs, Morgan Stanley і UBS Group.

За 11 місяців 2023 року інвестиції в нерухомість у КНР скоротилися на 8%. За підсумками всього 2022 року зниження становило 8,4%.

Якщо спад на ринку триватиме третій рік, він буде рекордно тривалим.

Влада Китаю вжила низку заходів для підтримки, головним чином, споживчого попиту на житлову нерухомість, проте ці заходи виявилися недостатніми для того, щоб поліпшити ситуацію на ринку.

Команда аналітиків Goldman на чолі з Хуей Шанем очікує, що скорочення інвестицій у ринок нерухомості наступного року виражатиметься двозначним числом. Тривалий спад на цьому ринку скоротить темпи зростання ВВП Китаю на 1 процентний пункт (в.п.) у 2024 році, прогнозують експерти.

Інші прогнози є менш песимістичними. Так, аналітики Morgan Stanley і China Merchants Bank International очікують зниження інвестицій у нерухомість наступного року на 7%, UBS – на 5%.

Головною причиною для песимізму експертів є різке скорочення кількості нових проєктів у 2023 році, зазначає аналітик Citic Securities Co. Мін Мін. Інша причина – скорочення продажів нерухомості, через яке девелопери не прагнуть починати нові проєкти.

Експерти Goldman і UBS прогнозують зниження продажів нерухомості в Китаї на 5% наступного року.

Спад у сфері житлової нерухомості має масштабні наслідки для економіки, враховуючи великий розмір цього ринку. Зокрема, він є причиною ослаблення споживчого попиту, що, своєю чергою, є причиною дефляції, зазначає Bloomberg.

Багато економістів очікують, що Пекін встановить амбітну мету щодо темпів зростання ВВП на 2024 рік близько 5%. Для досягнення цієї мети будуть потрібні великі стимули, які компенсували б негативні наслідки спаду у сфері нерухомості для економіки.