Знищення "Новочеркаська" – це удар по логістичних можливостях ЧФ РФ, вважають у британській розвідці

Київ. 28 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У британській розвідці проаналізували наслідки знищення корабля “Новочеркаськ”, зазначивши, що такі кораблі Чорноморський флот РФ використовує для підтримки й доповнення “відносно тендітного” автомобільного та залізничного сполучення Кримського мосту.

“25 грудня 2023 року великий десантний корабель “Новочеркаськ” класу “Ропуха” було повністю знищено внаслідок українського удару під час стоянки в порту Феодосії на південному узбережжі окупованого Росією Криму. …досить імовірно, що в момент удару судно перевозило вибухонебезпечний вантаж, що призвело до великого вторинного вибуху”, – йдеться у звіті, розміщеному в четвер у соціальній мережі Х Міністерства оборони Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

Як зазначається, таким чином із втратою “Новочеркаська” Росія втратила “три великі десантні кораблі з моменту вторгнення: “Саратов” затонув 24 березня 2022 року, а “Мінськ” був функціонально знищений у сухому доці 13 вересня 2023 року”. Ще два таких кораблі, ймовірно, зазнали пошкоджень.

За даними звіту, Росія, ймовірно, планувала використовувати великі десантні кораблі для проведення значних десантних операцій під час вторгнення, тому подвоїла кількість таких суден у Чорному морі під час підготовки до війни проти України.

Водночас, як зазначають у британській розвідці, у міру того як війна затягувалася, такі кораблі дедалі частіше використовувалися для надання матеріально-технічної підтримки. “Це дуже важлива роль, оскільки вона сприяє зміцненню життєво важливого і відносно тендітного автомобільного та залізничного сполучення Кримського мосту, який пов’язує Крим з Росією”.

Джерело: https://twitter.com/DefenceHQ/status/1740303284039021040