Київська влада працює над урегулюванням питання погодження ескізів і локацій розміщення муралів у столиці – відповідь на петицію

Київ. 28 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Київська влада у відповідь на петицію заявляє, що працює над урегулюванням питання погодження ескізів і локацій розміщення муралів у столиці.

“Статтею 10 закону “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”, зокрема, встановлено, що розпорядження спільним майном багатоквартирного будинку, встановлення, зміна та скасування обмежень користування ним належить до виключної компетенції загальних зборів співвласників. Отже, згідно із законодавством України, розміщення на фасадах багатоквартирних житлових будинків муралів має здійснюватися виключно за умови надання відповідної згоди співвласників будинку”, – ідеться у відповіді мера Києва Віталія Кличка на петицію.

Водночас наголошується, що зважаючи на те, що розміщення муралів є елементом формування загальноміського архітектурного простору, це потребує проведення належної оцінки їх відповідності наявному предметно-просторовому середовищу та адаптації до певних особливостей історико-культурних ареалів міста. Київською міською державною адміністрацією напрацьовано зміни до правил благоустрою міста Києва, якими, зокрема, врегульовуватимуться питання оцінювання та визначення доцільності створення муралу, зокрема й шляхом залучення мистецької ради департаменту містобудування та архітектури і департаменту культури.

Також у відповіді на петицію нагадали, що Київська міська рада ухвалила рішення від 7 грудня 2023 року “Про окремі питання погодження ескізів та локацій розміщення монументальних розписів (муралів) у місті Києві”, яким Київміськадміністрації доручено протягом трьох місяців з моменту набрання чинності зазначеним рішенням розробити та внести на розгляд Київради процедуру погодження ескізів та локацій розміщення монументальних розписів (муралів) на будівлях і спорудах із залученням експертів (мистецтвознавців, істориків, художників, кураторів), представників громадськості та з урахуванням міжнародного досвіду.

“Вищезазначена процедура має включати в себе етапи експертної оцінки, залучення громадськості, отримання погодження власників/співвласників будівель і споруд, а також інших погоджень, необхідність отримання яких визначено згідно із законодавством України”, – йдеться у відповіді.

Як повідомлялося, 20 жовтня петиція на сайті Київської міської ради із закликом призупинити офіційну підтримку органами місцевої влади створення нових муралів до затвердження прозорого механізму залучення громад та експертного середовища для затвердження їхніх ескізів набрала необхідну для розгляду кількість голосів.

Джерело: https://petition.kyivcity.gov.ua/petition/?pid=12429