"Укренерго" і KfW підписали кредитну та грантову угоди на EUR24 млн і EUR0,5 млн для відновлення ПС і розвитку мережі

Київ. 29 грудня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – НЕК “Укренерго” й німецький державний банк розвитку KfW підписали кредитну угоду на EUR24 млн, а також грантову угоду на EUR0,5 млн для фінансування проєкту “Підвищення ефективності передачі електроенергії (Інтеграція української ОЕС до Європейської інтегрованої енергосистеми) III”, повідомила українська компанія.

Згідно з її повідомленням на сайті в п’ятницю, гарантом надання кредиту є Кабінет Міністрів України, який уклав із KfW відповідну гарантійну угоду.

Як повідомило Міністерство фінансів у пресрелізі, гарантійну угоду з KfW підписав його глава Сергій Марченко.

Кредитні кошти буде спрямовано на фінансування відновлення підстанції “Укренерго” в західному регіоні України, енергетична інфраструктура якого значно постраждала від російської військової агресії. Грантові кошти буде спрямовано на підвищення інституційної спроможності компанії для реалізації проєкту.

Як пояснили журналістам в “Укренерго” щодо гранту, це технічні рішення, спрямовані на розширення пропускної спроможності інтерконекторів.

За словами голови правління “Укренерго” Володимира Кудрицького, у комплексі з іншими заходами відновлення заплановані за виділені кошти заходи також сприятимуть розширенню експорту та імпорту електроенергії з ОЕС України до Європи, а також повноцінній синхронній роботі з ENTSO-E.

“Ми щиро вдячні уряду Німеччини та KfW за постійну й всебічну підтримку проєктів з відновлення української енергетичної інфраструктури, що постраждала від російської збройної агресії”, – зазначив він.

“З 2014 року “Укренерго” успішно трансформує своє корпоративне управління та діяльність відповідно до стандартів ОЕСР. Вона є ключовим двигуном як підтримки та модернізації енергетичної інфраструктури України, так і інтеграції енергомереж України та ЄС”, – прокоментував рішення посол ФРН в Україні Мартін Егер, слова якого наведено в пресрелізі “Укренерго”.

Водночас він додав, що Німеччина високо цінує добру співпрацю з Україною й готова підтримувати її енергетичну безпеку й подальше приведення до стандартів ЄС в енергетичній сфері.

“Німеччина продовжує посилювати стійкість енергосистеми України серед зимових атак Росії. Ми допомагаємо зберігати світло”, – наголосив він.

Директорка банку розвитку KfW у Східній Європі, Кавказі та Центральній Азії Вероніка Гарсіа дель Арко зазначила, що, підписавши кредитну та грантову угоди, KfW від імені свого уряду продовжує розширювати підтримку інфраструктури української енергомережі.

“Загалом від початку нашої співпраці з “Укренерго” підписані й активно виконуються зобов’язання на суму EUR265 млн, планується підписати на початку наступного року зобов’язання ще на EUR75 млн. Ми дякуємо українській стороні за постійну співпрацю. Ми пишаємося тим, що є надійним партнером у часи кризи, сприяючи стійкості та розвитку України”, – резюмувала вона.

За словами Марченка, активна співпраця з міжнародними партнерами, зокрема з Німеччиною та KfW, сприяє підтримці функціонування державних інституцій, відновленню енергетичного сектору, підтримці ліквідності МСП та інших соціальних проєктів в Україні.

“Завдяки реалізації спільних з KfW ініціатив з лютого 2022 року залучено майже EUR133 млн кредитних і грантових коштів на відновлення українських підстанцій”, – наголосив міністр.

Як повідомлялося, про досягнення домовленостей щодо надання НЕК “Укренерго” урядом Німеччини через KfW EUR24 млн кредиту та EUR0,5 млн гранту для посилення стійкості української енергосистеми глава НЕК Кудрицький повідомив наприкінці листопада. Тоді він зазначав, що підписання всіх необхідних угод очікується найближчими тижнями.