Великдень – свято, яке зближує людей та є теплою сімейною традицією. Та окрім радісних емоцій та щасливих моментів, будь-яке свято приносить, на жаль, більше сміття .За даними Східноєвропейської агентури з охорони навколишнього середовища, у період великодніх свят кількість відходів у більшості країн Європи збільшується на 20-30%. У Великобританії близько 8 мільйонів яєць упаковуються в пластикові контейнери або фольгу під час великодніх свят, що становить значну частку від загальної кількості відходів. У Японії, за даними Японського міністерства довкілля, великодні свята також стають причиною значного збільшення кількості сміття. Зокрема, кількість відходів у цей період збільшується на 15-20%.
В Україні такі підрахунки зробити важко, але відомо, що кожен українець продукує щонайменше 300 кілограмів сміття на рік. За даними Міністерства охорони довкілля, в Україні щорічно утворюється пів мільярда тонн відходів, понад 90% з них відправляються просто на звалища.
“Дбати про планету та довкілля навіть під час великодніх свят дуже важливо. У кожному куточку України сьогодні ми стикаємося з екоцидом та екокатастрофами, які залишають серйозні наслідки для навколишнього середовища та людського життя. Кожен з нас може внести свій внесок у збереження довкілля, починаючи з простих кроків в повсякденному житті. Від нашої спільної дії залежить майбутнє України та нашої планети!” – зазначила лідерка найбільшого екоруху країни Let`s do it Ukraine Юлія Мархель.
Отже, що робити, щоб зменшити кількість відходів під час великодніх свят і при цьому не відмовлятися від традиційних звичок? Let`s do it Ukraine рекомендує:
- Якщо шкарлупа самих яєць є органікою і має всі шанси перетворитися на добриво, цього зовсім не можна сказати про термоплівки для яєць, які останнім часом є дуже популярними на Великдень. Звісно, вони дуже зручні у використанні й виглядають супер яскраво, але переробці такі обгортки не підлягають.
- Прикрасити яйця можна й іншими способами. Згадаймо, як це робили наші бабусі, які використовували для крашанок тільки природні фарбники — лушпиння цибулі, березового листя, соки овочів. Можливо це не так швидко, як загорнути яйця у ПВХ-плівку чи занурити у розчин хімічних барвників, але це безпечно і для природи, і для нашого здоров’я.
- Варені яйця можна розписати маркером чи фломастерами на водній основі.
- Також для прикрашання яєць можна скористатися технікою “декупаж”. Для цього знадобляться варені білі яйця та різноманітні столові серветки з тематичними великодніми малюнками. Передусім потрібно зварити яйця, охолодити їх і висушити. Розбити сире яйце й відокремити від білка жовток. Обережно відокремити верхній шар від серветки, який потрібен для роботи.
- Обраний малюнок (краще обирати невеликі елементи, з ними простіше працювати) слід вирізати ножицями; Прикласти до яйця фрагмент серветки, вмочити пензлик у сирий білок і дуже обережно від середини серветки, прикладеної до поверхні яйця, до країв фрагмента нанести його на всю поверхню. Білок буде служити і клеєм, і лаком. Дати яйцям підсохнути.
- Крім цього, пластикові лотки від яєць теж не завжди хочуть переробляти. Така упаковка, на жаль, містить не тільки РЕТ, а ще багато інших домішок, хоча виробники маркують її саме таким кодом переробки. Купуючи яйця в магазині, обирайте упаковку, зроблену з паперу.
- Якщо ви вирішили святити яйця та паски у церкві, замість того, щоб купувати готовий пасхальний кошик, ви можете зробити свій власний. Сплести його з лози чи паперових трубочок, зшити або пристосувати для цього дитяче відерце чи навіть красиву каструлю та дозволити дітям їх прикрасити. Використання щороку кошика, який з’явився на світ у результаті сімейної творчості, створить справжню традицію у вашому домі та покаже дітям, що найкращі речі не можна купити у магазині.
- Щоб застелити та накрити кошик, новий рушник може замінити красивий відріз тканини, шарф або атласна хустка, які вже давно сумують у вашій шафі. А щоб продукти трималися у кошику саме так, як ви задумали, на дно кошика можна покласти нарізані смужками яскраві сторінки прочитаних і вже не потрібних вам журналів. Це чудова альтернатива пластиковому декору, тому що така “стружка” згодом може бути перероблена.
- Використовувати пластикові яйця та фігурки для прикрашання оселі на Великдень — теж не найкраще рішення. Зробіть прикраси своїми руками та долучіть до виготовлення святкового декору ваших дітей.
Що робити з органічними відходами?
Коли ви не організовані, харчові відходи можуть початися ще в продуктовому магазині. Перед походом за продуктами до святкового столу, визначте, що вам насправді потрібно і що вже є у вашому холодильнику та кухонних шафках. Заздалегідь складіть детальний список, щоб точно знати, що купувати. В передсвятковій метушні може виникнути бажання імпульсивно купувати зайву їжу чи непотрібні продукти, особливо коли в супермаркетах спокушають акції та знижки — ці уявні заощадження насправді можуть такими й не виявитися, оскільки ви купуєте більшу кількість їжі, ніж треба.
Замість того, щоб віддавати свої гроші великій мережі магазинів, подумайте про те, щоб купити меншу кількість високоякісного м’яса, овочів та інших продуктів на фермерському ринку або безпосередньо у фермерів, щоб підтримати місцеву економіку. Роблячи це, ви також зменшите кількість викидів вуглецю, які створюються через транспортування їжі з усієї країни (або всього світу).
Скоротити кількість харчових відходів допоможе й екологічна подача порцій за святковим столом. Адже значна частина харчових відходів, які ми створюємо, потрапляє у смітник просто з наших тарілок. Коли ви накладаєте домашнім чи гостям великі порції, марна їжа стає неминучою. Натомість дозвольте гостям самим обслуговувати себе. Краще повернутися до страви, що сподобалася, ще раз, ніж викинути у сміття те, що “не влізло”.
А ще замість того, щоб відправляти яєчну шкаралупу на звалище, зберіть її та додайте в компостну яму або просто закопайте її під кущі, де вона живитиме ґрунт.
Скажіть НІ штучним квітам під час поминальних днів
Великодній тиждень — це не тільки свято з пасками та походом до церкви, але і час поминання покійних. Штучні квіти та вінки виготовляють з найдешевших джерел сировини — пластику та барвників. Під дією кліматичних чинників та сонця ці матеріали виділяють сполуки свинцю та токсичні речовини, зокрема діоксин, що є потужним канцерогеном. Коли ми приносимо ці речі на могили, ми забруднюємо землю та атмосферу. Іноді штучні вінки та квіти, що залишилися з минулого року, просто спалюють. Цією отрутою ми потім дихаємо. В подальшому це провокує проблеми з:
- Дихальною системою, адже Вдихання токсичних випарів або диму, який утворюється під час розпаду чи спалювання штучних матеріалів, може призвести до подразнення дихальних шляхів, кашлю, запалення легенів та інших проблем здоров’я дихальної системи.
- Шкірою, адже контакт з токсичними речовинами, які можуть виділятися зі штучних квітів та вінків, може призвести до подразнення шкіри, алергічних реакцій, висипань та інших шкірних проблем.
- Нервовою системою та спричиняти головні болі, запаморочення, втому та інші симптоми.
- Ендокринною системою, впливаючи на роботу гормональної системи.
- Репродуктивною системою, зокрема деякі хімічні сполуки можуть бути особливо небезпечними для вагітних жінок в період розвитку плоду та призвести до небажаних наслідків для здоров’я малюка у майбутньому.
До того ж найчастіше штучні квіти та вінки тоннами накопичуються на сміттєзвалищах. Адже навіть якщо ви викинете їх у контейнер для пластику, утилізувати з них вдасться далеко не все — у таких квітів досить часто комплексний склад. Тобто, окрім пластику, ще є пінопласт, поролон, стебло із дроту. Навряд чи хто буде розбирати такі квіти на складові при утилізації. Тому найкраще — взагалі відмовитися від їхнього використання, а на кладовище приносити живі букети.
Ще один вихід з ситуації — посадити на могилі багаторічні рослини. Це може бути барвінок, газонні трави. Вони щільно розростаються і не даватимуть проростати бур’янам. Можна посадити кілька видів рослин, які будуть квітнути усе літо.
Деталі в новинах на сайті letsdoitukraine.org та в соціальних мережах: facebook.com/letsdoitukraineeco; instagram.com/letsdoitukraine/.