Як громадам налагодити партнерство та стати сильнішими: корисні поради від експертів

У нових реаліях партнерство набуває особливої актуальності, особливо в прифронтових громадах. Громади стикаються з новими викликами, які потребують оперативних рішень та нових підходів до управління ресурсами. Органи місцевого самоврядування починають активніше шукати шляхи для співпраці, як між собою, так і з представниками бізнесу та громадськості. Але як правильно почати співпрацю між громадами, громадськими організаціями та бізнесом? Пропонуємо короткий огляд найважливіших тем, що були розглянуті на заходах ГО “Нова Енергія” для представників Березівської громади, але які можуть стати у пригоді вашій громаді.

Міжмуніципальне та міжсекторне партнерство, а також стратегічні комунікації стали популярним інструментом для сталого розвитку та покращення якості життя населення. Ці елементи взаємодії не лише підвищують ефективність реалізації проєктів, але й забезпечують їхню сталість. Тому представники Березівської громади підхопили тенденції та активно долучились до навчальних заходів.  

Міжмуніципальне партнерство: з чого почати і як зробити цей інструмент дієвим

Міжмуніципальне партнерство — це об’єднання зусиль декількох громад для розв’язання спільних проблем або використання спільних ресурсів. Така співпраця може стосуватися різних сфер: спільного утримання комунальних підприємств, розподілу спеціалістів, або залучення грантових коштів. 

4 червня 2024 року ГО “Нова Енергія” провела семінар “Міжмуніципальне партнерство: з чого почати і як зробити цей інструмент дієвим”. На ньому зібралися представники Березівської громади, які поділилися власними напрацюваннями та проблемами в налагодженні співпраці. Партнерство, як зазначила проєктна менеджерка АМЕР Яворівщини Ірина Куропась, є довгостроковими відносинами між громадами, що забезпечують більш ефективне залучення європейських фондів та реалізації спільних проєктів. 

За результатами заходу команда ГО “НОВА Енергія” зібрала перелік платформ і ресурсів, які допомагають громадам знайти потенційних партнерів для міжмуніципального співробітництва. Детальніше про них читайте на сайті ГО “Нова Енергія”.

Що таке «міжсекторне партнерство» і як воно впливає на розвиток громади?

Міжсекторне партнерство — це співпраця між різними секторами суспільства, такими як бізнес, влада та громадськість на основі інтересів та можливостей кожної зі сторін та  направлене на досягнення синергетичного ефекту в загальних цілях на території, де воно функціонує.

За словами Ореста Микити, голови АМЕР Яворівщини, для успішної співпраці важливо чітко розуміти ролі та відповідальність кожного з учасників. Разом з тим ще одним, і напевно, ключовим фактором для налагодження партнерства є “вигода” для усіх сторін процесу.

Чому міжсекторне партнерство настільки важливе та як його налагодити у громаді – читайте у статті “Нової Енергії”.

Стратегічні комунікації в громаді: тренд чи необхідність?

Уявіть собі громаду, де рішення приймаються, але люди про них не дізнаються вчасно або взагалі не розуміють їх суті. Це призводить до паніки, непорозумінь та втрати довіри. У сучасних умовах цього можна уникнути завдяки стратегічним комунікаціям  — процесу планування і передачі важливих повідомлень у громаді через правильні канали, щоб досягти чіткого розуміння і підтримки.. 

Стратегічні комунікації — це не просто тренд, а реальна потреба громад, особливо у часи, коли вони шукають партнерів для розвитку та відновлення. Під час онлайн-воркшопу “Стратегічні комунікації в громаді: тренд чи необхідність” , представники Березівської громади розглянули основні аспекти налагодження комунікації між різними структурами громади та поза її межами. Адже громада — це не лише її мешканці. Партнери, такі як державна влада, інвестори, донори, сусідні громади або журналісти, теж є важливими цільовими групами. Кожна з них має свої потреби й очікування, тому правильний підхід до комунікації з кожною аудиторією — це ключ до успіху.

Щоб дізнатися більше про те, як підібрати підходи для кожної аудиторії та ефективно налагоджувати комунікації, читайте статтю на сайті ГО.

Успіх будь-якого партнерства залежить від активної участі всіх сторін. Також важливо, щоб всі учасники спільно працювали над розробкою та впровадженням стратегічних комунікацій, що дозволяють налагодити ефективний діалог, розвивати партнерські зв’язки та максимально задовольняти потреби громади. 

ГО “Нова Енергія” сприяє цим процесам, організовуючи заходи для обміну досвідом та напрацюваннями. Залучення громади, бізнесу та влади до співпраці є ключем до сталого розвитку та покращення якості життя в Україні.

 

Заходи було проведено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».