ПРООН запускає Школу універсального дизайну для підтримки інклюзивного відновлення України

Київ, 10 жовтня 2024 – Програма розвитку ООН (ПРООН) запускає Школу універсального дизайну (Школа УД) – інноваційну та вкрай необхідну ініціативу, що сприятиме інклюзивному відновленню України, орієнтуючись на відбудову з урахуванням принципів доступності.

Окрім практичної роботи над проєктами, Школа УД пропонує освітню програму, що включає майстер-класи, лекції та кейс-стаді, які проводять експерти в галузі доступності та інклюзії. Кожну групу учасників буде супроводжувати ментор, який допомагатиме розробляти практичні рішення відповідно до міжнародних стандартів універсального дизайну, зосереджуючи увагу на покращенні ключових секторів, таких як охорона здоров’я, освіта, державні послуги та культура. 

У рамках програми школи учасники – архітектори, дизайнери, міські планувальники та інженери – працюватимуть в міждисциплінарних командах, вирішуючи реальні проблеми з тим, аби громадські простори, будівліі та послуги були доступними для всіх, зокрема для людей з інвалідністю.

В рамках навчання, 70 учасників з усієї України з понад 300 заявників були відібрані для роботи над реальними проєктами у 13 украхнських містах, серед яких Київ, Рівне, Славутич, Львів та Полтава. Відібрані проєкти охоплюють широкий спектр громадських просторів – медичні установи, школи, об’єкти культурної спадщини та державні інституції, які будуть спроєктовані доступними для всіх, зокрема для людей з інвалідністю.

Школа УД є важливою відповіддю на потреби післявоєнної реконструкції України, де тисячі людей, включно з тими, хто отримав інвалідність внаслідок війни, тепер живуть у просторі, яке вимагає інклюзивного та стійкого відновлення. Метою школи є надати учасникам практичні навички та теоретичні знання, необхідні для інтеграції принципів універсального дизайну у відновлювальні процеси, що гарантуватиме, що нові та реконструйовані структури будуть безбар’єрними.

Заступник Постійного представника ПРООН в Україні Христофорос Політіс підкреслив вирішальну роль школи у відновленні України: «Запуск Школи універсального дизайну не міг відбутися в більш важливий час, – сказав Христофорос Політіс. – Коли Україна стає на складний шлях відновлення зруйнованих війною міст і громад, у нас є унікальна можливість забезпечити, щоб інклюзивність була в центрі цих зусиль. Універсальний дизайн – це не просто технічні настанови, це філософія, яка ставить потреби людей на перше місце при плануванні та розвитку. Будь то лікарня, школа чи культурний об’єкт, наша мета – створювати простори, де кожен може жити й процвітати з гідністю».

Тетяна Ломакіна, Радниця — Уповноважена Президента України з питань безбар’єрності, наголосила на значному впливі універсального дизайну в умовах сьогодення: «Кожен простір має одну мету — забезпечити можливість жити, працювати, навчатися, відпочивати, купувати продукти — базові дії, доступні кожному без винятку. Універсальний дизайн враховує різноманіття людей та їхні базові потреби, пропонуючи рішення, які роблять простір не тільки інклюзивним, але й справедливим, – сказала Тетяна Ломакіна. – Ми повинні зрозуміти, що універсальний дизайн, як і безбар’єрність, — не примха чи додаткова функція, а вимога до розробника. Це про соціальну відповідальність в громадах, про стратегічний підхід до розвитку України, про послідовну трансформацію просторів та суспільства».

Школа УД триватиме до грудня 2024 року, завершуючись презентацією фінальних проєктів. Очікується, що ці проєкти залишать значний слід у процесі відновлення України, пропонуючи реальні, доступні рішення, які покращать якість життя всіх громадян, незалежно від їхніх фізичних можливостей.

Під час цієї ініціативи з презентацією виступив Артем Гончаренко, який представляв ветеранський простір Інституту реінтеграції, реабілітації та професійного розвитку Ветеранів «Архітектура Стійкості» Київський Національний Університет Будівництва і Архітектури. У своїй презентації він поділився досвідом роботи з ветеранами, їх інтеграцією в інклюзивні проєкти та важливість архітектурних рішень, які в рамках школи – можуть бути розроблені учасниками та імплементовані в ветеранському просторі, які спрямовані на забезпечення доступності та адаптації міського простору для всіх громадян, включаючи ветеранів.

Для довідки: 

Школа універсального дизайну організована в межах проєкту ПРООН «Протимінна діяльність в Україні» за фінансової підтримки уряду Швеції.

Для запитів ЗМІ: Юлія Самусь, керівниця відділу комунікацій UNDP в Україні, yuliia.samus@undp.org 

   

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *