Київ. 31 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Кабінет Міністрів України затвердив стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки.
“Ухвалення цього документа є одним з найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти й забезпечення дітей якісною та поживною їжею”, – йдеться в повідомленні пресслужби Міністерства освіти і науки.
Зазначено, що стратегія визначає план дій на 2023-2024 роки, пріоритетні напрями роботи до 2027 року й операційні завдання.
Зокрема, йдеться про чотири стратегічні цілі реформи: достатність фінансового ресурсу в замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування; відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності; забезпечення органів місцевого самоврядування та закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно й безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових навичок; свідоме обрання українцями здорового харчування.
“Стратегічна мета реалізації чотирьох цілей реформи – забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих”, – наголосили у відомстві.
Серед показників досягнення стратегічної мети: зменшення відсотка ожиріння серед дітей до 18 років; рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти; зміна харчових вподобань дітей шкільного віку; збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти; збільшення кількості комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків.
“Та найголовніше – реалізація стратегії реформи шкільного харчування має стати основою для формування здорового суспільства і значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні”, – заявили в Міносвіти.