ПРЕС-РЕЛІЗ: "Рак простати в Україні: лікарі, пацієнти, вплив на економіку": анонс прес-конференції в інформагентстві "Інтерфакс-Україна", 22 листопада 2023 року

Київ, 20 листопада 2023 року

Листопад — місяць обізнаності про рак передміхурової залози у світі.

У середу, 22 листопада, об 11.00 у прес-центрі інформаційного агентства “Інтерфакс-Україна” відбудеться прес-конференція на тему: “Рак простати в Україні: лікарі, пацієнти, вплив на економіку”.

У межах місяця обізнаності про рак простати говоримо про те, як чоловікам від 45 років вчасно розпізнати рак передміхурової залози, тим самим, знизити ризики захворювання в Україні. Під час прес-конференції буде представлено результати дослідження незалежної групи макроекономічного аналізу та прогнозування Ukraine Economic Outlook: “Аналіз впливу на ВВП та державні фінанси захворювання на рак простати та якості його лікування в Україні”.

Кожний 6-й чоловік у світі може захворіти на рак простати. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, рак передміхурової залози є найпоширенішим злоякісним захворюванням серед чоловіків середнього та похилого віку. За даними Національного канцер-реєстру України, щороку в країні діагностується понад 7 000 нових випадків раку простати та понад 3000 чоловіків помирає. У 2022 році на обліку в Україні перебувало 50717 пацієнтів.

Чоловікам, як правило, важко говорити про свої проблеми зі здоров’ям, особливо коли йдеться про серйозніші захворювання. Знання про хворобу та її симптоми можуть допомогти раніше виявити рак передміхурової залози, і, як і для багатьох видів раку, рання діагностика є ключовою та покращує варіанти лікування. Фактично, якщо рак передміхурової залози виявлений на ранній стадії, це вже не смертний вирок, а хронічне захворювання.

Компанія “Байєр”, окрім інвестицій в розробку та дослідження інноваційних препаратів для лікування раку, також зосередила свої зусилля на проблемі раку простати в Україні. Разом зі спілкою онкоурологів, Національним інститутом раку та об’єднанням пацієнтів Inspiration Family, було розроблено інформаційні та відеоматеріали для пацієнтів з раком передміхурової залози. Крім того, в партнерстві зі спілкою онкоурологів, Національним Інститутом раку, фондом Inspiration Family, було проведено два дослідження, виконані Ukraine Economic Outlook, ПП “ЦМФІ “Медикал Дата Менеджмент” та бізнес-школою “МІМ-Київ”. Одне з цих досліджень, стосується Аналізу впливу на ВВП та державні фінанси захворювання на рак простати та якості його лікування в Україні. За оцінками медичних експертів, одним із ключових викликів у боротьбі з раком простати в Україні є недостатнє усвідомлення населенням важливості профілактики та регулярних медичних обстежень. Внаслідок цього, хвороба часто діагностується на пізніх стадіях.

На основі аналізу рівня смертності від захворювання на рак простати та відповідної втрати ВВП в період з 2023 по 2030 роки, є можливість, при комплексному підході до профілактики, діагностики та лікування раку простати, знизити кількість смертей на 100 зареєстрованих випадків хвороби з поточних 37* до 18-20 осіб. Враховуючи базовий рік 2023 для прогнозування та такі фактори як оцінка ВВП до 2030 року, кількість населення в даний період, оцінка рівня смертності та розрахунок потенційного зростання тривалості життя чоловіка (в розрізі вікових груп) при вчасному діагностуванні та уникненні смерті, можна очікувати, що втрата ВВП у абсолютному вимірі від захворювання та смерті від раку простати складають від $6 до $80 млн / рік з 2023 по 2030 рік.

Спікери прес-конференції: Стаховський Едуард Олександрович, д. мед. н., професор, член-кореспондент НАМНУ, голова Спілки онкоурологів України; Єфіменко Олена Володимирівна, директор Національного інституту раку; представник Міністерства охорони здоров’я України (запрошено); Анна Узлова, директор, засновниця фонду Inspirаtion Family; Григорий Кукуруза, економіст Ukraine Economic Outlook; Дмитро Андросов, менеджер з проєкту Онкологія “Байєр” Україна.

Прес-конференція відбудеться за адресою: м. Київ, вул. Рейтарська, 8/5а. Трансляція буде доступна на YouTube-каналі агентства “Інтерфакс-Україна”. Для участі у заході, заповніть, будь ласка, форму акредитації для ЗМІ. Контакт для преси: комунікаційна менеджерка компанії “Байєр” Катерина Москалюк +38050 061 62 74.

Про Національний інститут раку

Сучасний Національний інститут раку України (НІР) – це клінічний та дослідницький міжнародно-акредитований онкологічний центр, що є частиною спеціалізованої медичної допомоги в Україні. НІР охоплює всі аспекти контролю за онкологічними захворюваннями: профілактика, скринінг, лікування, наукові дослідження усіх рівнів. НІР має за мету покращити стан сучасної допомоги пацієнтам з онкологічними захворюваннями та виступає в ролі науково-освітнього центру з розробки інноваційних діагностичних та терапевтичних методів. НІР розробляє та впроваджує національні та регіональні стратегії боротьби з раком, координує регіональну онкологічну мережу та допомагає нарощувати її потенціал у різних сферах онкологічної допомоги.

Про ГО “Спілка онкоурологів України”

Спілка онкоурологів України була створена у 2009 році з метою підвищення професійного рівня своїх колег через підвищення їх кваліфікації, впровадження високих професійних стандартів медичного обслуговування згідно з європейськими стандартами, об’єднання фахівців у сфері онкоурології.

Про Ukraine Economic Outlook

Ukraine Economic Outlook − це незалежна група макроекономічного аналізу та прогнозування, створена з метою публікації незалежних від уряду та корпорацій макроекономічних прогнозів розвитку економіки України. Група також займається секторальними дослідженнями та розвиває власні моделі макропрогнозування.

Про Inspiration Family

Inspiration Family – фонд, що підтримує пацієнтів з онкологічними захворюваннями. Його місія − створити пацієнтоорієнтовану систему надання онкологічної допомоги в Україні, об’єднавши зусилля держави, лікарів, пацієнтів та громадського сектору. Фонд проводить освітні кампанії: розповідає про рак доступно, послуговуючись науковими фактами, змінює ставлення до онкопацієтів та допомагає подолати страх перед хворобою, аби українці вчасно перевірялися, правильно діагностували та успішно лікували рак.

Про компанію “Байєр”

Байєр – це міжнародна компанія, що працює у сферах охорони здоров’я та сільського господарства. Продукти й послуги компанії спрямовані на покращення якості життя населення.

Байєр в Україні є частиною глобального концерну “Байєр АГ” (Bayer AG) зі штаб-квартирою в Леверкузені (Німеччина). В Україні компанія “Байєр” розпочала роботу з 1992 року та представлена такими напрямами: фармацевтичний підрозділ, підрозділ безрецептурних препаратів, аграрний підрозділ.