Наставаючий Новий рік обіцяє бути дорожчим для українців, які планують святкувати святковий стіл. За даними директора Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Юрія Лупенка, вартість новорічного меню для сім’ї з чотирьох осіб збільшилася на 8,4% у порівнянні з минулим роком, досягнувши приблизно 2879,15 гривень.
Один із символів новорічного столу – салат “Олів’є” – подорожчав на 1,3%, коштуючи цього року 285,46 гривень. Однак деякі інгредієнти стали відчутно дорожчими, зокрема, ковбаса, солоні огірки та майонез підвищили ціни на 10%, 9,2% та 6,9% відповідно.
Ціни на картоплю зросли на 75,9%, але ціна на інші складові салату, такі як яйця, морква та цибуля, знизилася на 22,2%, 55,3% та 54,4% відповідно. Це вплинуло на вартість салату “Оселедець під шубою”, яка склала 133,08 гривень, що на 1,2% менше, ніж у минулому році.
Витрати на м’ясні продукти зросли на 7,4%, зокрема, нарізка з в’яленої ковбаси “Салямі” подорожчала на 8%, а свіжий фарш зі свинини – на 4%. Вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі становитиме 936 гривень.
Щодо напоїв, ціни на шампанське зросли на 27,9%, але безалкогольні напої подорожчали на 18%. Таким чином, бюджет новорічного столу для мешканців Києва може скласти 3229 гривень, що на 10,1% більше, ніж минулого року, тоді як стіл із делікатесами обійдеться у 3819 гривень. Лупенко вказав, що це подорожчання пов’язане із наслідками воєнних дій та економічними труднощами у країні.
Автор: Марічка Хижа