Вартість новорічного столу в Україні зросла на 8,4%: що дорожче та що дешевше

Наставаючий Новий рік обіцяє бути дорожчим для українців, які планують святкувати святковий стіл. За даними директора Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Юрія Лупенка, вартість новорічного меню для сім’ї з чотирьох осіб збільшилася на 8,4% у порівнянні з минулим роком, досягнувши приблизно 2879,15 гривень.

Один із символів новорічного столу – салат “Олів’є” – подорожчав на 1,3%, коштуючи цього року 285,46 гривень. Однак деякі інгредієнти стали відчутно дорожчими, зокрема, ковбаса, солоні огірки та майонез підвищили ціни на 10%, 9,2% та 6,9% відповідно.

Ціни на картоплю зросли на 75,9%, але ціна на інші складові салату, такі як яйця, морква та цибуля, знизилася на 22,2%, 55,3% та 54,4% відповідно. Це вплинуло на вартість салату “Оселедець під шубою”, яка склала 133,08 гривень, що на 1,2% менше, ніж у минулому році.

Витрати на м’ясні продукти зросли на 7,4%, зокрема, нарізка з в’яленої ковбаси “Салямі” подорожчала на 8%, а свіжий фарш зі свинини – на 4%. Вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі становитиме 936 гривень.

Щодо напоїв, ціни на шампанське зросли на 27,9%, але безалкогольні напої подорожчали на 18%. Таким чином, бюджет новорічного столу для мешканців Києва може скласти 3229 гривень, що на 10,1% більше, ніж минулого року, тоді як стіл із делікатесами обійдеться у 3819 гривень. Лупенко вказав, що це подорожчання пов’язане із наслідками воєнних дій та економічними труднощами у країні.

 

Автор: Марічка Хижа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *